Gammalt, fast som nytt

onsdag 19 maj 22:36 e m kl. 22:36 | Publicerat i Vardagsfunderingar | Lämna en kommentar

Solen har varit framme idag och även när den inte var det, så var det riktigt varmt och skönt. Majvärme.

Vi tog en två timmar lång promenad och hamnade som vanligt vid havet. Ett svanpar simmade omkring längs vattenbrynet och flertalet pensionärer som bor i de där stora villorna på första parkett satt ute i sina slitna gamla trädgårdsmöbler som verkligen skulle må bra av att oljas in och drack sitt gröna Zoégaskaffe.

T’änk bara så många barn och barnbarn det finns som bara väntar på att gamlingarna ska trilla av pinn, så att de själva kan ställa fram sina svindyra rottingmöbler och smälla ut hela gaveln på huset och sätta in jättelika panoramafönster så att de kan skryta för alla sina gäster om att det minsann luktar tång bara de gläntar på de franska dörrarna ut mot balkongen. Så att de kan dra upp alla rabatter som prunkar tack vare Astas gröna fingrar och stenlägga hela gräsmattan som Evert ägnat 34 år åt att få sådär perfekt golfgreengrön.

Detta hemska har redan hänt några av husen. De ligger där, glänsande och fina, som troféer ägarna kan sätta på spiselhyllan och putsa på emellanåt, som matchar Breitlingen på handleden och Jaguaren i garaget. Det är liksom för perfekt. Jag tycker om de gamla husen som de är – ok, gärna restaurerade till sin forna glans – men lite slitna och med en historia.

Speciellt ett hus är jättevackert. Det är ett gammalt korsvirkeshus som har en bäck porlande genom trädgården och som mynnar ut i havet. Trädgården är vildvuxen, men har ändå en distinkt personlig prägel som gör att den lilla bron över bäcken blir extra vacker. Rhododendron växer sig stor och vacker varje vår/sommar. Tulpaner i rött och gult skänker härliga färgklickar lite varstans. Murgrönan som klänger längs muren som omgärdar tomten gör allt extra pittoreskt. Jag ler alltid när jag går förbi.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: